Het aantal meldingen datingfraude stijgt schrikbarend

Het aantal meldingen van oplichting via datingsites is schrikbarend gestegen. Er kwamen in de eerste tien maanden van dit jaar al meer meldingen binnen dan in heel 2014.

Dat schrijft de NOS woensdag op basis van cijfers van de Fraudehelpdesk. Tot november gaat het al om 263 meldingen. 

Mensen die online op zoek gaan naar liefde, maken soms na verzoek geld over aan een persoon waarmee ze contact hebben. Dit gaat om sommige gevallen om duizenden euro’s. De persoon verdwijnt daarna met het geld.

Volgens de Fraudehelpdesk zijn slachtoffers van deze vorm van fraude vaak 50-plussers. "Deze mensen hebben vaak een dramatische gebeurtenis meegemaakt in hun leven, zoals een heftige scheiding of ze hebben hun partner verloren", zo zegt directeur van de Fraudehelpdesk Van Eck tegen de NOS.

Kwetsbaar

Het gaat vaak om hoogopgeleide slachtoffers, benadrukt hij. "Dat verbaast misschien een hoop mensen, maar het zit niet zozeer in de educatie maar in de kwetsbaarheid van een mens." Volgens Van Eck realiseren deze mensen niet wat het gevaar kan zijn.

Datingsites hebben daarom met de Consumentenbond een stichting opgericht, Keurmerk Veilig Daten, om gezamenlijk oplichting tegengaan. Websites die het keurmerk willen hebben, moeten aantonen aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Bron: NU.nl


Terug naar het overzicht


Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie of deze melding verbergen?